logo aula al pati
home

L'Aula al Pati

interseccions entre art i educació

facebook contacte

deep

deep és un dispositiu frontissa entre art i educació. Les pissarres són originàriament un objecte escolar però, com en un ready-made, a l’articular-les en un dispositiu modular, esdevenen també un objecte artístic.

deep s’adreça a estudiants, artistes, dinamitzadors culturals, educadors, docents i qualsevol altre col·lectiu o persona interessada. El propòsit del projecte és inaugurar una relació, amb la voluntat que esdevingui el catalitzador i l'origen de noves formes de col·laborar i compartir experiències.

El projecte es desenvolupa en quatre moments (que no tenen que ser necessàriament successius): (1) recollida de pissarres als centres educatius de la zona, (2) activitats de presa de contacte amb el projecte per a estudiants dels centres col·laboradors, (3) construcció del dispositiu modular i (4) accions d’escriptura efímera, intervencions a l’espai públic.

Des de que, a principis d'abril de 2013,  es va presentar el projecte, hem construït un dispositiu modular amb sis pissarres que hem instal·lat en tres espais de la ciutat d'Amposta per a dur a terme diverses intervencions i accions efímeres a l'espai públic (deep #1, deep #2 i deep #3). Al mateix temps, hem habilitat una zona del centre d'art Lo Pati com a espai de treball i expositiu alhora, per a desenvolupar activitats paral·leles amb els xiquets i xiquetes dels col·legis d'Amposta (que hem anomenat, genèricament "dibuixa, escriu, esborra, pinta..."). Tot plegat, es pot consultar des del 17 de juny al punt de documentació que tenim ubicat a la biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó.

L'Aula al Pati : projecte deep

imatge activitat P5 Soriano Montagut
DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

P5 Soriano Montagut

El divendres 12 d'abril de 2013, els xiquets i xiquetes de P5 del col·legi Soriano Montagut d'Amposta van visitar Lo Pati. Després de fer una ullada al centre d'art i a l'exposició que hi havia en aquell moment, van participar a l'activitat DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

El propòsit d'aquesta activitat és explicar el projecte als estudiants dels centres interessats i iniciar un procés de participació que, en un primer moment, transita en paral·lel a la tasca de construcció del dispositiu de pissarres.

Es van organitzar 6 grups perquè el dispositiu té, de moment, 6 pissarres. Cada grup tenia un conjunt de paraules per triar. Uns tenien noms de coses, d'animals, de personatges; altres havien de triar adjectius o paraules que qualifiquessin els noms (colors, formes, etc.); altres havien de definir accions i altres moments del dia, estacions de l'any o condicions climatològiques. Cadascú va fer un dibuix amb la paraula triada.

A l'acabar, vam agafar a l'atzar un xiquet o xiqueta de cada grup i vam formar una frase de 6 paraules, tan estranya i sorprenent com els coneguts 'cadàvers exquisits' dels artistes surrealistes. Si les voleu veure o llegir, estan exposades al centre d'art Lo Pati fins al juny.

Abans de marxar, es van entretenir guixant la pissarra gegant que hem pintat a una de les parets del centre d'art.

 

imatge activitat Quart Miquel Granell
DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

Quart Miquel Granell

El divendres 19 d'abril de 2013, els xiquets i xiquetes de quart de primària del col·legi Miquel Granell d'Amposta van visitar Lo Pati per participar a l'activitat DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

Abans de vindre, havien dedicat uns dies a pensar com reutilitzar les pissarres que recollim de les escoles per desenvolupar propostes artístiques al centre d’art. Van explicar-nos les seves idees i ens van ensenyar les maquetes que havien realitzat amb cartolines negres, per simular petites pissarres i les seves possibles formes d'assemblatge.

Després, van fer una sèrie de dibuixos col·lectius, a la manera dels 'cadàvers exquisits' dels artistes surrealistes, a través d’una dinàmica en la que cadascú dibuixava un fragment del seu dibuix al full del xiquet o xiqueta següent, per a que el continués sense saber ben bé a què corresponia aquell traç que s’havia ‘trobat’ al seu full. Alguns resultats van ser força sorprenents.

 

imatge activitat Tercer Soriano Montagut
DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

Tercer Soriano Montagut

El divendres 3 de maig de 2013, els xiquets i xiquetes de tercer de primària del col·legi Soriano Montagut d'Amposta van visitar Lo Pati per participar a l'activitat DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...
Van dividir-se en dos grups. Mentre uns visitaven l'exposició i el centre d'art, els altres van fer una sèrie de dibuixos col·lectius, a la manera dels 'cadàvers exquisits' dels artistes surrealistes, en els que cadascú només tenia accés al seu fragment. Després els grups van intercanviar la seva tasca.
A la fi, van reunir els sis full que composaven cada dibuix i es van sorprendre amb l'aparició d'imatges insòlites.

 

imatge activitat CEE L'Àngel
DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

CEE L'Àngel

El dimecres 8 de maig van venir nois i noies d’educació post-obligatòria, el dijous 9, xiquets i xiquetes de primària, nois i noies de secundària i alguns més d’educació post-obligatòria i, el divendres 10, xiquets i xiquetes d’educació infantil i primària.
Van dedicar els tres dies a pintar tres pissarres, explorant amb diverses tècniques i materials. Simultàniament, alguns van fer els dibuixos sobre paper.

 

 

A la fi, tal com havíem convingut amb les educadores, vam pintar la paraula (dis)capacitats per reivindicar una mirada diferent sobre les capacitats que ells i elles tenen. Per a fer-ho, ens vam inspirar en el projecte "ALEGRIA en ARGELIA" del col·lectiu artístic Boa Mistura.

 

ALEGRIA en ARGELIA Boa Mistura 2012 from boamistura on Vimeo.

imatge activitat Cinquè Soriano Montagut
DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

Cinquè Soriano Montagut

El divendres 24 de maig de 2013, els xiquets i xiquetes de cinquè de primària del col·legi Soriano Montagut d'Amposta van visitar Lo Pati per participar a l'activitat DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

Els vam proposar que cadascú imaginés un ésser d'un altre món i el dibuixés al seu full. Després, amb tots els personatges imaginats, van dibuixar una invasió a la pissarra de l'espai 'deep' a Lo Pati... La invasió va ser tan multitudinària que va desbordar la pissarra i es va escampar per la paret de la sala.

  

imatge activitat deep #1
ACCIONS D'ESCRIPTURA EFÍMERA

deep #1

El dissabte 20 d’abril de 2013 es va instal·lar per primer cop el dispositiu de pissarres ‘deep’ a la plaça de Lo Pati, amb un muntatge hexagonal. L'esdeveniment va congregar un grupet de xiquets i xiquetes que van passar una bona estona guixant les pissarres. Abans hi va haver una trobada de docents a Lo Pati, per planificar algunes vies possibles de continuïtat del projecte, i es van obrir les portes del centre d’art per mostrar les produccions realitzades a l'activitat DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

 

imatge activitat deep #2
ACCIONS D'ESCRIPTURA EFÍMERA

deep #2

El dimarts 23 d’abril, diada de Sant Jordi, el dispositiu de pissarres ‘deep’ es va traslladar al pont de ferro que dóna accés a la zona del Castell d’Amposta. La proposta inicial consistia en intentar “dibuixar, escriure, entrellaçar i performar" un conte col·lectiu amb les persones que van venir a celebrar la diada del llibre i la rosa. Com no podia ser d’una altra manera, els xiquets i xiquetes que es van acostar es van apropiar l’acció i aviat el conte va esclatar i es va escampar en totes direccions i sentits. Fragments de relats, ressonàncies, personatges multiplicats, esborrats un i altre cop, superposats. Una història només intel·ligible un instant.

 

imatge activitat deep #3
ACCIONS D'ESCRIPTURA EFÍMERA

deep #3

Del 7 de maig al 17 de juny de 2013 el dispositiu de pissarres ‘deep’ es va instal·lar al vestíbul de la biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó d'Amposta. La proposta inicial consistia en intentar escriure missatges o petites composicions poètiques amb l'única condició de fer servir l'acrònim 'deep'. Tanmateix, com a espai de pas, el dispositiu de pissarres va servir com a suport de tota mena de missatges anònims. Al juny, Pep Casals el va usar per a realitzar dibuixos col·lectius amb xiquets i xiquetes de les escoles d'Amposta. El dia 17 de juny, com a cloenda d'aquesta instal·lació, estudiants d'ESARDI van realitzar un cadàver exquisit.

 

imatge activitat deep Institut Ramon Berenguer IV
PARTICIPACIONS EN VÍDEO

deep Institut Ramon Berenguer IV

Stop-motion sobre pissarres realitzada per estudiants de tercer d'ESO D de l'institut Ramon Berenguer IV d'Amposta. Els dibuixos van ser realitzats sobre el dispositiu 'deep #3' instal·lat a la biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó d'Amposta el dia 7 de juny de 2013.

 

imatge activitat deep Institut Els Alfacs
PARTICIPACIONS EN VÍDEO

deep Institut Els Alfacs

Reproducció accelerada de la intervenció realitzada per estudiants de tercer i quart d'ESO sobre algunes de les pissarres de guix que encara hi ha a l'institut Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita. Quatre hores de gravació reduïdes a dos minuts i mig.

  

imatge activitat deep Institut de Deltebre
PARTICIPACIONS EN VÍDEO

deep Institut de Deltebre

Stop-motion sobre pissarres realitzada per estudiants de quart d'ESO de l'aula oberta de l'institut de Deltebre. El  vídeo connecta amb el projecte deep des d'una doble vessant: d'una banda, perquè està realitzat amb pissarres de guix en desús, "rescatades" del magatzem; d'altra banda perquè, amb un guió molt senzill, es traça una reflexió sobre "la fi de la vida" de les coses que abandonem.

 

Text de presentació i contextualització conceptual del projecte.

calendari

JORNADES, TROBADES, ACCIONS, INTERVENCIONS

Presentació del projecte a la comunitat educativa d'Amposta

 

DATA: Dijous, 4 d'abril de 2013, a les 17:30 h

LLOC: CRP del Montsià.

ASSISTENTS: Membres dels claustres de les escoles i instituts d'Amposta.

 

DIBUIXA, ESCRIU, ESBORRA, PINTA...

  

Activitat de presa de contacte amb el projecte per a estudiants dels centres educatius col·laboradors

DATA: Divendres, 12 d'abril de 2013, de 15 a 17 h

LLOC: Lo Pati CA-TE

PARTICIPANTS: Xiquets i xiquetes de P5 del col·legi Soriano Montagut d'Amposta.

 

DATA: Divendres, 19 d'abril de 2013, de 15 a 17 h

LLOC: Lo Pati CA-TE

PARTICIPANTS: Xiquets i xiquetes de quart de primària del col·legi Miquel Granell d'Amposta.

 

DATA: Divendres, 3 de maig de 2013, de 15 a 17 h

LLOC: Lo Pati CA-TE

PARTICIPANTS: Xiquets i xiquetes de tercer de primària del col·legi Soriano Montagut d'Amposta.

 

DATA: Dimecres, 8 de maig de 2013, de 10 a 11 h

LLOC: Lo Pati CA-TE

PARTICIPANTS: Nois i noies d'educació post-obligatòria del CEE L'Àngel d'Amposta.

 

DATA: Dijous, 9 de maig de 2013, de 10 a 11 h

LLOC: Lo Pati CA-TE

PARTICIPANTS: Xiquets i xiquetes de primària, nois i noies de secundària i d'educació post-obligatòria del CEE L'Àngel d'Amposta.

 

DATA: Divendres, 10 de maig de 2013, de 10 a 11 h

LLOC: Lo Pati CA-TE

PARTICIPANTS: Xiquets i xiquetes d'educació infantil i primària del CEE L'Àngel d'Amposta.

 

DATA: Divendres, 24 de maig de 2013, de 15 a 17 h

LLOC: Lo Pati CA-TE

PARTICIPANTS: Xiquets i xiquetes de cinquè de primària del col·legi Soriano Montagut d'Amposta.

 

DATA: Divendres, 7 de juny de 2013, de 8:30 a 12 h

LLOC: Vestíbul de la biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó.

PARTICIPANTS: Nois i noies de tercer d'ESO de l'institut Ramon Berenguer IV d'Amposta.

 

Instal·lació del dispositiu d'escriptura efímera amb pissarres (deep) a l'espai públic

  

deep #1 // primera instal·lació del dispositiu, trobada de presentació del projecte i mostra de les primeres produccions realitzades pels estudiants participants

DATA: Dissabte, 20 d'abril de 2013, a partir de les 12 h

LLOC: Lo Pati CA-TE

PARTICIPANTS: Obert a la participació de tothom.

 

deep #2 // activitat participativa d’escriptura i dibuix d’un conte improvisat sense principi ni fi

DATA: Dimarts, 23 d'abril de 2013, diada de Sant Jordi, de 17 a 19 h 

LLOC: Pont de formigó, zona del Castell d'Amposta.

PARTICIPANTS: Obert a la participació de tothom.

ORGANITZA: Lo Pati, Esardi i Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta.

 

deep #3 // escriptura de missatges o petites composicions que incloguin l'acrònim 'deep'

DATA: A partir del dimarts, 7 de maig de 2013, fins el dilluns 17 de juny, amb la realització d'un cadàver exquisit a càrrec d'estudiants d'ESARDI.

LLOC: Vestíbul de la biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó d'Amposta.

PARTICIPANTS: Obert a la participació de tothom.

crèdits

EQUIP DE TREBALL I COL·LABORACIONS

Direcció

Alfred Porres Pla

 

Coordinació

Blai Mesa (Lo Pati)

 

Gestió i difusió entre la comunitat docent

Pepi Grau i Emília Serret (CRP Montsià)

 

Gestió de sala

Isaura Castellà

 

Fotografia

Ana López

 

Contacte amb els centres educatius

Núria Arias (institut Ramon Berenguer IV)

Desirée Castells (col·legi Soriano Montagut)

Anna Comalada (institut Ramon Berenguer IV)

Gisela Daura (institut de Deltebre)

Alfred Porres (institut Els Alfacs)

Antònia Ripoll (ESARDI)

Laia Subirats (CEE L'Àngel)

Mariajo Torta (col·legi Miquel Granell)

crèdits

CENTRES EDUCATIUS QUE PARTICIPEN

AMPOSTA

CEE L'Àngel

Col·legi Miquel Granell

Col·legi Soriano Montagut

ESARDI

Institut Ramon Berenguer IV

 

DELTEBRE

Institut de Deltebre

 

SANT CARLES DE LA RÀPITA

Institut Els Alfacs